5 коучинг въпроса в помощ на формирането на нови навици в работата

 

Често темите, до които достигаме по време на коучинг сесии са свързани с навиците ни. Това ме подсети за една популярна сентенция:

“Ние сме това, което правим по навик.” Аристотел

Промяната на навиците всъщност е по-трудната част, пред това да започнем нова работа или да стартираме с по-висока позиция в йерархията, например. На крилете на ентусиазма за постигане на кариерните си цели можем много бързо да стъпим в обувките на новата си роля. Понякога първоначалното вдъхновение от постигнатата мечта може да замъгли осъзнаването на нещо много просто:

Постигнатата цел не заменя автоматично старите ни навици.

Според учени от Yниверситета Duke, навиците формират около 40% от нашето поведение. Те са нашите повторяеми действия и поведения, които имат минимален съзнателен контрол, определящи се от средата и условията, в които сме. И са изграждани доста дълго време, съзнателно или не. И са ни служили добре. До един момент, в който не настъпи съществена промяна, изискваща от нас друго поведение.

Отговорите на няколко коучинг въпроса могат да ни помогнат при формирането на адаптирани навици и по-добрата ни версия в на ново работно поприще.

1. Има ли навик в работно ви ежедневие, изграден преди последната професионална промяна (нова роля, нова работа), който не ви служи добре вече?

Веднъж създадени, под влияние на определени обстоятелства, нашите навици се превръщат в автоматични реакции. В постоянно променящата се реалност ние сме много повече фокусирани върху бързите резултати, затова често прескачаме нуждата и неглижираме времето необходимо за формиране на нови поведения и действия – средно в най-добрия случай около 6 месеца. Можете да помислите за това как управлявате собствените задачи и цели, как работите в екип, как общувате с останалите колеги, създавате очаквания или друго, което ви идва на ум. За да идентифицирате какво правитe по навик (автоматична реакция, отговор), което вече не ви носи нужните резултати може да имате нужда от обратна връзка, за да провокирате осъзнат отговор на този въпрос.

2. Кой работен навик/навици бихте искали да промените?

Това може да е предизвикателно, защото обикновено ние обичаме навиците си, които се проявяват в поведението ни всекидневно и автоматично и се превръщат в сляпа зона. 

Да вземем за пример правенето на нещата в последния момент – избягването да свръшим задачата докато не дойде крайният срок често се превръща в навик. Дали обаче ни служи по същия начин в студентските години и в първата ни работа?

Да видим: ако в университета отлагането до последния момент ни е осигурявало някои ползи като повече време за срещи с приятели и партита, което е имало забавната страна. Резлутатът от отлагането е засягал само нас самите, то не звучи като лоша “сделка”. И дори с четене, писане на доклад в последния момент бихме се справил на относително добро ниво, например. 

В работата обаче този навик може да ви донесе само негативи. И тук бих реферирала към „Седемте навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови като източник на вдъхновение. 

3. От какво имаме нужда, за да изградим нов навик?

Новият навик трябва да ни служи добре и да ни носи автоматично полза, “награда” (както в по-скоро порочния случай с правенето на нещата в последния момент :)). Наградата може да е спокойствие, удовлетворение или просто повече свободно време. Помислете кое е онова, което може да ви подсигури тази награда. Вие сте човекът, който с упоритост и постоянство може да го постигне. Важна роля имат средата и подкрепящите ви фактори.

Формирайте си реалистично очакване, бъдете честни към себе си, ако имате нужда от допълнителни знания, подкрепа от опитен колега, коуч или ментор. Обстоятелствата могат да направят постигането на промяната по-лесна или точно обратното. В най-неблагоприятни условия и среда: 8 месеца и постоянна мотивация също биха довели до изграждането на нов навик. Фокусът върху крайната цел е задължителен, независимо от трудностите. 

4. Каква би била първата стъпка за формиране на нов навик? 

Време е за действие! Да, можете да го направите. Може да звучи по-страшно отколкото е, просто защото о-би-ча-ме навиците си и трудно се разделяме с тях. Нужно е крайният резултат да е нещо, което ви звучи достатъчно убедително, нещо в което вярвате, че е реалистично и можете да измерите постигнатото.

Същото е като да се грижим за физическата си кондиция и добро здраве. Моят личен пример: когато избрах да променя навика си за непостоянство със спортните занимания, вече знаех че имам нужда от личен треньор, който да комбинира кондиционни тренировки с хранителен режим. Това очакване беше ясно от самото начало и дефинираната цел ме държеше мотивирана през цялото време. Обикновено не откриваме “топлата вода”, а можем да изберем да се доверим на вече установени методологии за постигане на определени резултати.

5. Колко мотивирани сте по скалата от 1 до 10 да създадете новите си навици?

Бъдете радикално честни. Бъдете осъзнати за това какво ви движи напред и какво от вашите автоматизирани поведения/начин на работа е ваш най-голям враг. Едва след като имате ясни очаквания ще ви отнеме между 2 и 8 месеца да изградите нов навик, казват учените. 

С постоянство, желание и подкрепа можете да създадете по-мъдра и доволна версия на себе си. 

 

Готови ли сте да промените навиците си?

В медиите

„При криза доверието на служителите остава най-ценният капитал.“ 

Повече по темата в интервюто за Инвестор, отразяващо основни акценти в адаптацията по време Ковид пандемията.

Как проучванията сред хората в компанията носят стойност?

„Изграждането на страхотно място за работа е като дългосрочен проект, с участието на всички в компанията и постоянна обратна връзка за проверка на това дали усилията ни да създаваме среда на доверие водят до реалните резултати.“

Четете повече за прилаганието на вътрешно проучване за измерване ангажираността, екипната култура и удовлетвореността от приноса на хората в компанията в интервюто за Капитал Кариери.

Close Menu